Krönika maj 2012 | Krönika juli 2012

Juni 2012

Jag steppar ut I trädgården. Det är den 6 juni 2012 och försommaren är här.

Kära nån! Älskade, älskade trädgård! Så mycket har hänt redan i år, krokus, snödroppar, tulpaner, påsk- och pingstliljor har redan blommat över och mycket blommar för fullt just nu.

Hittills har det varit väldigt spektakulärt, och det bara fortsätter...

Medan de vita tulpanerna håller på att ge vika, svämmar trädgården över av allium. Hittills har jag satt 700-800 lökar, och till hösten, planerar jag att sätta ytterligare 600 stycken. Varför sätter man en lök när man kan sätta 100?

Jag är ute i den ljumma junikvällen och tar dagens sista runda. Det mesta är färdigplanterat för den här säsongen, men jag har en och annan lilja kvar att plantera. I övrigt är luktärterna nedplanterade och roserna är beskurna. Det är mycket att sköta helt enkelt, att ta hand om det lilla barnet som är trädgården.

Guldazalearna (rhododendron luteum) vid dammen blommar fantastiskt, medan skogskaprifolen Lonicera periclymenum ’Belgica’ med sina stora doftande gul-röda blommor precis har börjat blomma. Kaprifolen brukar börjar blomma i början av juni, och om man sätter flera olika sorter kan man få kaprifol i blom långt in i augusti. Det är värt att tänka på; förläng sommaren så länge ni kan!

Vattnet porlar och paddorna hoppar runt i trädgården på kvällen.

Jag går här med en sax i den ena handen och ett glas rödvin i den andra och klipper mördarsniglar, samtidigt som jag pratar med er kära vänner. Att prata, dricka och klippa samtidigt- det är vad som kallas multi-tasking!

Sannerligen, årstiderna i det klimat som vi bor i är så annorlunda. Vi har en väldigt kort växtsäsong i Sverige, men när den svenska sommaren slår till, då är svenskarna i regel (inklusive jag) euforiska. Skål! Jag går ner till vår lilla fruktträdgård, trampar runt och tänker ”Monet, kom hit och måla lite”. För nu visar sig fruktträdgården som ett hav av röda valmo tillsammans med massor av allium ’Purple Sensation’. Vilken strålande kombination!

Förra veckan fick alla blommor och träd i fruktträdgården en ny granne i form av ett litet engelskt äppelträd, St. Edmund’s Russet (min man Reuvens absolut favoritäpple). Trädet är fyra år gammalt och förhoppningsvis kommer vi att få frukt redan i år. Russetäpplet känneteckas av ett gulbrunt, grovt skal (som känns som fint sandpapper) och en ganska nötliknande, söt smak. Enligt Reuven, helt underbart.

Man kommer hela tiden på nya saker att plantera och göra. Vi har nyligen planterat två nya rhododendron: den ena är en Catawbiense Lee’s Dark Purple som (tack vare sina massor av mörka purpurblommor), passa perfekt med de samtidigt blommande allium. Den andra är en jättesöt azalea japonica ’Schneeperle’ som producerar ett överflöd av läckra snövita dubbla blommor. Den kommer att växa väldigt långsamt och efter 10 år bli den ca 35 cm hög och 55 cm bred.

Ibland tillför man nya saker till en trädgård, ibland är det en fråga om att ta bort saker och det är precis vad jag gjorde förra veckan när vi skar ner våra syrener. Syren i all ära, med efter den korta blomningen finns ingenting vackert, bara en formlös massa. Syrener passar in i stadsparksmiljöer, men inte i svenska trädgårdar (åtminstone inte i min trädgård). Akta er väldigt noga för rötterna; om ni en gång har grävt upp en syren, så förstår ni vad jag menar. Så vi har tagit bort syrenerna och öppnat upp en väldigt stor areal som är täckt med vackra violer. Jag har tänkt mig att istället för att plantera nya buskar ska ytan få stå öppen, preics som den är. Där blir det massplantering av vita hyacinter framöver.

Förra helgen utsattes vi för någonting som har gjort mig så ledsen. När vi var borta under helgen kom någon eller några (och säkert inte någon fågel!) in i vår trädgård och stal alla våra guldfiskar. Vi har vårdat fiskarna under åtta års tid, ca 20 st hade vi och det hade hunnit bli ganska stora. Plötsligt är de bara borta. Det gör mig så förbaskat ledsen. Nu känns dammen så tom – och den tomhetskänslan känner jag i hela min kropp. Jättetråkigt!

Bara några meter från dammen är rhododendron ’Belle Helle’ full av vackra gulvita blommor, och alldeles ovanför hänger klasar av guldregnets blommor. "Timingen" är allt - och i år är det perfekt.

I år har vi haft trädgården öppen tre gången till Röda Korsets förmån, och det känns som om samarbetet har varit lyckat och att alla har varit nöjda. Förhoppningsvis blir det möjligt att samarbeta igen nästa år. Framöver i år är trädgården öppen (utan någon inträdesavgift) söndag den 22 juli (12.00-18.00) i samarbete med tidningen Lands ”Öppen Trädgård” samt lördag den 11:e och söndag den 12:e augusti i samarbete med Svensk Trädgårds ”Tusen Trädgårdar”.

På söndagen kommer en blåstrio att gå omkring trädgården och spela Bellmans musik! Varmt välkomna till den ena eller den andra – eller kanske alla – av öppningar. Vi öppnar även för föreningar och slutna sällskap. Varmt välkomna.

Härliga försommarhälsningar från Stefan,

A Gentleman Gardener