Krönika maj 2013 | Krönika juli 2013

Juni 2013

Bilder

Käre medborgare och alla trädgårdsvänner som jag har runt om i världen. Veckorna går och månaderna går och vi är nu inne i den fagra månaden juni. Datumet är 23 juni, det är midsommardagen. Det infaller ett visst lugn. Mina flesta planteringar är färdiga. Fortfarande finns det ju lite kvar att göra här och där men det mest hektiska är över.

Våren och hösten är de jobbigaste tiderna för mig i trädgården, men när man kommer in i juni är det mestadels underhåll och vattning som gäller, samt att binda upp liljor. Juni brukar vara en fantastisk månad, men i år ställer vädret till det, för vi har haft så konstigt väder i Stockholmstrakten.

Det var länge sedan jag såg en sådan frodighet i trädgården. Vi har bott i kåken knappt 20 år, och under alla dessa år har jag aldrig sett mina hosta (funkia) så stora som de är i år. Elegans – bara namnet antyder ju någonting alldeles speciellt, dem gör jag ett stort slag för. På våren lägger jag lite kogödsel runt hosta-plantorna och det ger verkan! Lita på mig!

Nu när jag är ute och springer runt i trädgården är klockan halv fyra på eftermiddagen och solen börjar titta fram lite från en molntyngd himmel. Jag pratar ofta om ”flowers inbetween”, jag har inget bra svenskt uttryck för det, men för mig betyder det de blommor som tar över så att man har blomning kontinuerligt under hela växtperioden. Just nu har jag någonting som är ganska anslående i trädgården, nämligen ett hav av Allium Christophii. Alliumfamiljen är en riktig överklass, släkt till kökets anspråkslösa gula lök och jag tycker de är alldeles för underskattade, det har jag sagt många gånger. Allium skulle passa perfekt i många svenska trädgårdar eftersom det påstås vara både sork- och rådjursäkra. Allium Purple Sensation blommar ett par veckor tidigare och nu tar Allium Christophii över. Det betyder att (beroende på vädret naturligtvis) de kommer att blomma långt in i juli.

Mina klätterhortensior är helt fantastiska. Ni människor som har mest tallar i era trädgårdar måste sätta klätterhortensior. Ni behöver inte binda upp dem, de har sugrötter och konkurerar inte med rötterna på tallarna, och de blommar fantastiskt under midsommartiden. Inte nog med att de har en fantastisk blomning, de får även en underbar höstfärg.

Nu tar jag en runda här i trädgården. Det har infunnit sig ett lugn, det är grönt, väldigt grönt. Guldregnsträden har precis blommat över, jasminerna sprider en fängslande doft i trädgården likaså pionerna. Av de pioner vi har i trädgården, är den starkt doftande luktpionen Festiva Maxima, med sin tunga fyllda gräddvita blommor med några röda stänk hit och dit, en av mina absoluta favoriter.

Frukträdgården ser inte så rolig ut just nu, när alla allium och vallmo har blommat över. Men som det blommande för bara ett lite tag sedan! Nu är det rosorna som väntar på sin tur, och när vi öppnar trädgården igen till Röda Korsets förmån om ett par veckor, så tror jag rosorna kommer att blomma helt fantastiskt. Jag tänker särskilt på honungsrosen Helenae Hybrida med sina ljust gula blommor, som har klättrat till toppen av ett av äppelträden. Den är uppkallad efter dottern till en dansk rosenförädlare Aksel Olson, som tog fram den. Han fick en dotter till och blev så lycklig att han kallade en annan av hans rosor Lykkefund, som är vitare än Helenae och nästan tagglös. Båda rosorna har en otroligt stark växtkraft och underbart doftande blommor på sommaren och vackra nypon på hösten, som de små fåglarna tycker är så förträffligt trevligt.

Ett tips angående klätterrosor är att binda ner dem jäms med marken inte bara låt dem växa rakt upp i luften, då bryter de sidoskott på ett förträffligt sätt och får fler blommor.

En riktig trevlig sommar.

Vi hörs (och kanske ses) snart igen.

Kram Stefan, A Gentleman Gardener