krönika maj 2017 / krönika juli 2017

Juni 2017

Hej

Nu är vi en bit in i juni månad 2017. Först och främst vill jag tacka alla lökklubbens medlemmar som kom till oss nyligen på besök. Det var jättetrevligt att träffas.

Jag vandrar runt trädgården. Guldrengsträden (laburnum anagyroides) bakom huset har slagit ut och är så imponerande med sina vackra kaskader av gula blommor, precis som namnet antyder.  Även på engelska kallas de ibland ”golden rain” eller ”golden chain”, men de brukar kallas helt enkelt ”laburnum”. När vi besökte den fantastiska National Trust Bodnant Garden i norra Wales för ett par månader sedan, såg vi den enorma långa guldrengstunneln som visas i bilden:

gullregn

Tyvärr, var vårt besök cirka två veckor för tidigt, så vi missade blomningen. Å andra sidan,har vi ett starkt skäl för ett återbesök nästa år!

Det är allium som är mest frapperande i trädgården just nu. Enligt min mening är allium alldeles för underskattade i Sverige. Fler allium ska planteras i svenska trädgårdar. Det är mestadels de purpur-färgade bollar som man förknippar med allium och vår trädgård är det nu precis de purpur-färdage Purple Sensation och Christophii som domiererar bland allium . Men allium (som betyder vitlök på latinska) är faktiskt en jätte stor plantgrupp och vid sidan av de purpur bollar finns även vita, t ex allium niger (en väldigt vilseledande namn, man kunde tänka sig!), som når ungefär samma 70 cm höjd som Purple Sensation. De blommar lite senare, med full blomning mer eller mindre precis när deras purpur kusiner har börjat vissna.

Utan överdrift alls kan man säga att det finns minst tusen allium i blom just nu, särskilt i fruktträdgården mellan äpple, päron och plommon träden. Det är helt magiskt, särskilt nu när en massa vallmo har slagit ut samtidigt med allium. De vackra vallmo fanns i trädgården redan när vi flyttade in i huset för 20 år sedan, medan alla allium i trädgården har planterats under sista årens lopp. Säkerligen trivs de hos oss, för de kommer upp år efter år, har förökat och spridit sig väldigt mycket och dyker upp överallt – lika oplanerade som vackra och välkomna.

Snart kommer vi in i juli månad,och då förväntar jag mig rosornas tid. Jag ser alla tecken att det kommer att bli en ett jäkla rosensår. Så om ni har möjlighet är ni välkomna att komma förbi på söndagen den 16 juli mellan 12-18.00, när vi traditionsentligt deltar i  tidningen Lands Öppen Trädgård dag, då förhoppningsvis kommer rosorna att blomma något enormt. Vi har en hel del busk rosor i trädgården, men dominerande är de rambling roses t ex rosa helenae och den snärsläktade lykkefund som klättrar upp på träden på många ställen i trädgården.

På framsidan har vi nyligen planterat två stark doftande vita Madame Plantier rosor som kommer att bindas till och klättra upp 2,5 m-höga virke stolper (med betong fundament för stabilitens skull). Inspirationen kommer från ett besök på Powis Castle trädgård i centrala Wales under samma resa som nämns ovan.

Stolperna har anlagts mellan de tre klotrobinia träd (robininia pseudoacacia 'Umbraculifera') som kantar gången upp till huset från gatan. Vi har haft de c:a 10 år, och de tillför ett riktigt arkitektoniskt inslag till trädgåden även vindertid, och har en underbar höst färg. Som namnet antyder, får de en vacker, tätt klotrund krona. De är långsamväxande och mest tillämpliga för zon 1, men tack vare ett fördelaktigt mikroklimat med en skyddad söderslutande tomt har de klarat sig bra hos oss – till (så har de sagt till oss) förvåningen av plantskolan där vi köpte träden!

Ha det så bra.

Stefan, A Gentleman Gardener