Krönika april 2009 | Krönika juni 2009 | Alla krönikor

"Trädgårdsskötsel är ett sätt att visa att du tror på morgondagen." Okänd

Maj 2009.

Början på maj 2009. Jag tycker i och för sig att alla årstider där vi bor i Sverige är speciella och varje årstid har ju sin charm, men den här årstiden, ingen tjäle i marken och när fruktträdens knoppsättning sätter  igång, måste nog vara det skiraste, skönaste vi har. Det är faktiskt med andakt man tittar upp mot träden - körsbär, päron, plommon, och äpplen.

Jag har nyss tagit en runda vid kvällsskymningen – lite över tio på kvällen – och när jag såg körsbärsträden som står i blom, så tänkte jag för mig själv, “Gode tid”. Knoppsättningen är enorm.

Samtidigt, vad som fångar mig just nu i trädgården är alla magnolior som så småningom kommer i full blom. Vi har planterat ett halv dussin olika magnolior i trädgården. En storfavorit är Stellata Waterlilly, ett säkert kort som blommar som ett vitt moln. Vår stora Kobus börjar blomma nu och sätter knoppar för första gången, efter många års väntetid. Det skulle folk veta när de köper en liten Kobusplanta, att det kan ta många långa år innan den börjar blomma. Vår köptes för 6-7 år sedan och då var den 15 år gammal. Det är först i år som den sätter rikligt med knopp - och Gud vad magnifik den är! Men, handen på hjärtat, den finaste magnolian i vår trädgård är en gammal Soulangeana – kanske sextio, sjuttio år gammal, vem vet – som år efter år uppvisar en härlig föreställning av stora djup rosa och vit blommor. Den har vi fått i arv från en okänt person som planterade den någon gång i tiden för länge sedan – och det är vi evigt tacksamma för.

Underplantering under några av magnoliorna utgörs av anemone Blanda. Jag fullkomligt älskar anemoner av olika skäl. Det finns rosa och blå nyanser, men den vita är oslagsbar. Anemone tillhör vitsippssläktet och därmed är det bekräftat att inte ens rådjuren tar dem.

Runt om i trädgården börjar dofter komma in. Det inte alla vårblommor som har en stark doft. Men nu börjar dofterna sprida sig i trädgården, t ex från tibasten som har kommit igång och från hyacinterna, som har planterats i olika ställen runt om i trädgården för att därigenom förlänga blomningen och sprida deras fantastiska doft.

Just nu, håller jag på att plantera liljelökar. Jag vet att det är lite tidigt, men saker och ting måste ha sin gång. Det börjar puttra i källare och förråd. Det är en härlig årstid vi går till mötes. Påsk- och pingstliljor kommer i gång.

En trådgård handlar inte bara on flora, utan även om fauna. Vad det gäller vattnet, så har paddorna redan besökt den stora dammen och lämnat efter sig massor av ägg. När äggen blev till grodyngel, så har vi fångat upp så många som möjligt och transporterat dem till näckrosdammen, där dem kan växa och utveckla sig utan hot från fiskar och från faran att bli insugna till pump och filter systemet. Till näring, får de alg fråm stora dammen.

Vad det gäller luften, så har fåglarna fullt upp med att bygga bo. Eftersom vi har satt upp en massa fågelholkar, så är det para, para, para överallt. Samtliga holkar är uptagna. Snälla, glöm inte fåglarna - de tillför så mycket till trädgården. Fågellivet skapar en sådan härlig känsla. Å andra sidan, ser man också riktigt fåglarna slåss och kämpar i trädgården, för nu är det revir som gäller.

Ja, lilla trädgård, jag tar en sista runda och tänker framåt till ännu en säsong som komma skall, och tillbaks på en säsong som har varit. Går ner i fruktträdgården, några trappsteg, tittar på vindruvsplantorna. Det börjar grönska, det börjar växa, växtligheten kommer till liv igen. Det är så konstigt att tänka sig hur vår lilla fruktträdgård såg ut för några veckor sedan, med tusentals krokus i  blom. Nu står hyacinterna som generaler och doften sprider sig, medan alla allium fortsätter att vänta. Det händer så mycket, det börjar grönska …efter den kalla gråa långa vintern. Kära trädgårdsmänniskor, ta vara på naturen, ta vara på livet och se om era plantor. Växtligheten ger livsnäring.

A Gentleman Gardener